Pàgines

dimecres, 25 de gener del 2012

LA BORRATXERA MENSUAL per Jaume Funes

Article d’opinió de Jaume Funes
Font: ARA. 21 de gener de 2012.



Quan el 2011 s’estava a punt d’acabar es van fer públics els últims resultats de l’Enquesta sobre usos de drogues entre els estudiants de secundària (Estudes2010) que, cada dos anys i des de ja en fa quinze, intenta descriure com evolucionen els consums de drogues entre adolescents (dels 14 als 18 anys). Llegides de manera genèrica, aquestes dades indicaven una certa tendència a l’estabilització o la reducció del consum. Hi destacaven, però, alguns elements relacionats amb l’alcohol, als quals ara em referiré. En algun altre moment ja he escrit sobre el tema en aquesta columna. Hi torno perquè, coma reacció a les dades, aquests dies s’han posat en marxa noves campanyes més o menys institucionals (“No és normal”, “El temps que dediques al’alcohol”…), per aconseguir incidir sobre els usos de l’alcohol en l’adolescència. Tanmateix, coneixent els adolescents, un es pregunta: com s’aconsegueix?, per què la pretensió segueix sent queno beguin?
Dues són les novetats sobre els usosa dolescents de l’alcohol aparentment significatives: per començar,el nombre dels que beuen ha disminuït lleugerament.I, segona novetat, tendeixen a ser predominants els usos basats en la borratxera, en el beure molt en poc temps (el que alguns denominen patró nòrdic). L’alarma institucional sona aquesta vegada perquè més d’un de cada tres adolescents consumidor d’alcohol afirma haver-se emborratxat en l’últim mes. Una dada significativa que ens recorda que sovint la substància és secundària, mentre que la forma d’ús és la que ens ha de preocupar.

Conviure amb l’alcohol
Acabem de deixar enrere unes festes plenes d’alcohol en una societat que diposita en la beguda una part singular de la felicitat i,aparcant les campanyes, potser hem de tornar a la pregunta elemental: coms’educa un fill, un alumne, per què aprengui a conviure amb l’alcohol? Suggereixo mantenir la següent seqüència argumental: 1) malgrat que ho desitgis, espera tant com puguis a beure; ja sé que et sents gran, però el teu cervell encara creix; 2) si ho proves, mira de parar-te a descobrir com et sents tu i no com et diuen els altres que t’has de sentir; 3) si et passes, mira de no córrer riscos i valora l’experiència l’endemà; 4) l’alcohol es beu per estar bé compartint-ho amb els altres, però no per no adonar-se de res ni per oblidar. Sense oblidar, nosaltres, que els arguments adolescents potser són uns altres.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada